آشنایی با رشته مهندسی عمران

مردم کوچه بازار از این رشته به عنوان راه و ساختمان نام می‌برند و مسئله مسکن در ذهن انسان جای خودش را در رابطه با این رشته به خوبی باز کرده است.

بازار کار رشته مهندسی عمران

زمینه‌‌های کاری این رشته شامل سه موضوع زیر است:

  • طراحی و مشاوره: شامل طرح یا مشورت در طراحی یک پروژه است. همان طور که به نظر می‌رسد، این نوع زمینه کاری به تجربه زیاد و مفید و همچنین به تخصص کافی نیاز دارد و معمولا این وظیفه بر عهده متخصصان مجرب است. کسی که چنین وظیفه‌ای به عهده می‌گیرد، بیشتر با کار‌های دفتری و کار با نقشه‌های مختلف سر و کار خواهد داشت.
  • پیمانکاری و اجرا:  مجری، طرح و نقشه در نظر گرفته شده برای یک پروژه را دریافت می‌کند و وظیفه‌اش این است که طرح را به خوبی اجرا کند. البته بیشتر مشکلات سازنده از این مرحله آغاز می‌شود زیرا ممکن است نقشه سازه‌ها بدون عیب و نقص باشد اما به خوبی اجرا نشوند.
  • نظارت: مهندس ناظر  از طرف کارفرما نظارت بر حسن انجام کارها را بر عهده دارد و موظف به ایجاد هماهنگی در کار‌ها و بین افراد مختلف است.

برای آشنایی بیشتر با زمینه‌های کاری گرایش‌های مهندس عمران به این مثال توجه کنید. در پروژه‌های بزرگ معمولا گروهی از مهندسان با گرایش‌ها و تخصص‌های مختلف کار می‌کنند تا پروژه طراحی و اجرا شود. به عنوان مثال، در ساخت یک سد، ابتدا بحث طراحی آن مطرح است. گرایش منابع آب،  محل احداث سد را تعیین و وضعیت آب پشت آن را  بررسی می‌کند. متخصصان گرایش سازه، وظیفه طراحی ساختمان این سد  و متخصصان گرایش زلزله، وظیفه ایمن‌سازی سد و طراحی مقاوم در برابر زلزله را بر عهده دارند. در گرایش خاک و پی، بررسی پی و تکیه‌گاه‌های سد و میزان دوام آن‌ها بررسی می‌شوند. در حین اجرا، یک نقشه‌بردار وظیفه اجرای دقیق بخش‌های مختلف سد و تعیین محل دقیق تکیه‌گاه‌ها و پی‌ها را به عهده دارد. سرانجام، همه این مهندسان به کمک تعداد زیادی از مهندسان رشته‌های دیگر نظیر مهندسان مکانیک و برق، کار ساخت بدنه سد و نصب تجهیزات مربوط به آن را انجام خواهند داد.

گفتنی است گرایش‌های هیدرولیک سازه هیدرولیکی، منابع آب، سازه، زلزله و خاک و پی که در متن به آن‌ها اشاره شد جزو گرایش‌های مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد هستند.

دیگر رشته ها: