آشنایی با رشته علوم سیاسی

آنچه‌ مردم‌ به‌ نام‌ سیاست‌ و مسائل‌ سیاسی‌ می‌شناسند با سیاست‌ به‌ مفهومی‌ که‌ در رشته‌ علوم‌ سیاسی‌ مطرح‌ است‌، تفاوت‌ بسیار دارد. دانشجویان‌ موفق‌ این‌ رشته‌ نیز باید بدانند که در نهایت نه‌ یک‌ سیاست‌مدار بلکه‌ یک‌ سیاست‌شناس‌ خواهند شد. در واقع‌ علوم سیاسی‌ به‌ بررسی‌ اندیشه‌ها و نظریه‌های‌ سیاسی‌ و کارکرد آن‌ها در عرصه‌ جامعه‌ می‌پردازد و رشته‌ علوم سیاسی‌ ارائه‌ دهنده سلسله نظریه‌ها یا ابزارها و راهکارهایی‌ است‌ که‌ بر اساس‌ آن‌ها هر جامعه‌ شرایط‌ و مشکلات‌ حال‌ را بررسی‌ می کند و از پیش‌ پا برمی‌دارد و برای‌ حرکت‌ها و اقدامات‌ بعدی‌ ـ ترسیم‌ فضا برای‌ مسیر آینده‌ ـ برنامه‌ریزی‌ می‌کند همچنین‌ از تجارب‌ و دستاوردهای‌ بشر که‌ در طول‌ تاریخ‌ در عرصه‌ اجتماع‌ به‌ دست‌ آورده‌ است‌، بهره‌ می‌برد. این رشته‌ از سه‌ شاخه‌ عمده‌ دانش‌ حکومت‌ کردن‌ و نهادهای‌ سیاسی‌، نظریات‌ سیاسی‌ و روابط‌ و سیاست‌ بین‌الملل‌ تشکیل می‌شود.

توانایی‌های‌ لازم‌

داشتن‌ شَم‌ سیاسی‌ و علاقه‌ به‌ مسائل‌ سیاسی‌ و برخورداری‌ از دیدی‌ عمیق‌ و وسیع‌، ویژگی‌های‌ لازم‌ برای‌ یک‌ دانشجوی‌ رشته‌ علوم سیاسی‌ است‌. همچنین‌ دانشجوی‌ این‌ رشته‌ باید فردی‌ منطقی‌  و نظریاتش‌ مستند به‌ دلیل‌ و مدرک‌ و همچنین دارای ظرفیت‌ بالایی‌ باشد تا در بمباران‌ مسائل‌ روزمره‌ گیج‌ نشود‌ و عمق‌ مسائل‌ اجتماع‌ را ببیند. دانشجوی‌ علوم سیاسی‌ لازم‌ است‌ با همه‌ اقشار جامعه‌ ارتباط‌ داشته‌ باشد تا بفهمد که‌ مردم‌ جامعه‌اش‌ به‌ چه‌ فکر می‌کنند و نیازهای‌ آن‌ها چیست‌؟ داوطلبان‌ کنکور سراسری‌ در صورتی‌ در این‌ رشته‌ موفق‌ می‌شوند که‌ کتب‌ تاریخی‌ به خصوص‌ تاریخ‌ سیاسی‌ را دوست‌ داشته‌ باشند و فلسفه‌ را با علاقه‌ بخوانند.

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران

در حال‌ حاضر تعدادی‌ از فارغ‌التحصیلان‌ رشته‌ علوم سیاسی‌ در بخش‌های‌ سیاسی‌ و حقوقی‌ سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها و همچنین‌ در صدا و سیما مشغول‌ به‌ کار اند اما حدود ۹۰% فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ با مشکل‌ اشتغال‌ روبه‌رو هستند. با این‌ وجود اگر دانشجویی‌ واقعا علاقه‌مند و صاحب قلم شیوایی باشد از نظر شغلی‌ مشکلی‌ نخواهد داشت‌. اما متاسفانه‌ بسیاری‌ از دانشجویان‌ شناخت‌ و علاقه‌ لازم‌ را ندارند و در واقع نمی‌دانند که برای چه به این رشته آمده‌اند.

دیگر رشته ها: